Wat is een arpeggiator? (+ 8 creatieve toepassingen) — Pro-audiobestanden

Artikel Inhoud

In de traditionele zin verwijst het werkwoord “arpeggiate” naar het opeenvolgend spelen van de noten van een akkoord in plaats van tegelijkertijd. In zekere zin is het de melodische versie van de harmonie. Samen met toonladders leren instrumentalisten hoe ze arpeggio’s kunnen spelen als onderdeel van de grondbeginselen. Jazzspelers zijn vooral goed thuis in het spelen van arpeggio’s over akkoordwisselingen, aangezien het gebruik van akkoordtonen bij improvisatie garandeert dat de noten bij de harmonie passen.

Arpeggiators die te vinden zijn in DAW’s, virtuele instrumenten en hardwaresynths zorgen voor een hele reeks mogelijkheden met betrekking tot hoe de noten van de akkoordinvoer worden behandeld. Het gebruik van arpeggiators kan een snelle en krachtige manier zijn om melodische inhoud, interessante texturen en ritmische complexiteit te genereren uit een eenvoudige aanhoudende akkoordprogressie.

Basisfunctionaliteit

Hoewel alle arpeggiators verschillende GUI’s en verschillende functionaliteiten bieden, zijn er enkele processen die bijna altijd beschikbaar zijn. Ik heb screenshots gebruikt van de arpeggiator in Logic Pro voor de onderstaande voorbeelden. Het is een plug-in met alle functies die is geïnstantieerd als een MIDI-effect op een MIDI- of instrumenttrack.

Richting en notitievolgorde:

De volgorde of richting van hoe de invoerakkoordtonen zullen worden gespeeld, is misschien wel de meest fundamentele besturing in een arpeggiator. De basisopties zijn:

Oplopend – noten worden van laag naar hoog gespeeld en springen dan terug naar de laagste om te herhalen
Aflopend – noten worden van hoog naar laag gespeeld en springen dan terug naar de hoogste om te herhalen
palindroom – noten worden gespeeld van laag naar hoog, dan omgekeerd, van hoog naar laag
Afwisselend – hoogste noot eerst gespeeld, dan laagste, dan op één na hoogste, dan op één na laagste, enz.
Willekeurig – ingangsakkoordtonen worden gebruikt als een voorraad van mogelijke noten die in willekeurige volgorde worden gespeeld

Hier is een demo van alle bovenstaande modi (2 octaven) met een eenvoudig Dm7-akkoord als invoer. Elke modus wordt gespeeld voor 2 maten.


zoals gespeeld – is de laatste keuze waar de noten worden gespeeld in de volgorde waarin de toetsen zijn ingedrukt

Tarief

De snelheid bepaalt de snelheid van gebeurtenissen in termen van verdeling van de beat en wordt gesynchroniseerd met de sessie.

Vergrendeling

Het activeren van de latch-modus zorgt ervoor dat het apparaat continu het laatst ontvangen akkoord speelt, zelfs zonder MIDI-events in een actieve regio. Dit kan vooral handig zijn voor live optredens of om gewoon ideeën te horen voordat je je aan de harmonie of setting vastlegt.

De vergrendelingsmodus: menu biedt verschillende manieren waarop u met het apparaat kunt communiceren wanneer een invoerakkoord is gestart. U kunt noten toevoegen, het akkoord transponeren, enz.

Vergrendelingsmodus

Octaaf en variatie

De octaafregeling stelt u in staat om het bereik van de arpeggionoten aanzienlijk uit te breiden met een of meer octaven. Een akkoord van 4 noten in één hand ingedrukt houden en de +2 octaafschakelaar activeren is hetzelfde als het ingedrukt houden van een akkoord van 12 noten, waarvoor anders een paar tenen of een tweede persoon nodig zou zijn om te spelen.

De sequencer van Logic heeft ook: variatie controles met 4 mogelijkheden die zullen resulteren in verschillende effecten op basis van de momenteel geselecteerde nootvolgorde-knop. Als bijvoorbeeld de oplopende nootknop is geselecteerd, zullen de variaties resulteren in de volgende wijzigingen in de volgorde van de noten:

Variatiebediening

Hier is een voorbeeld van hetzelfde Dm7-akkoord dat hierboven is gebruikt, waarbij de oplopende notenvolgorde wordt gebruikt en door de variaties wordt gefietst.

De octaafschuifregelaar doet ook dienst als een inversiecontrole die het invoerakkoord op verschillende manieren omkeert, zoals hieronder wordt getoond:

Inversiemodus

Hier is een voorbeeld van hetzelfde Dm7-akkoord dat hierboven is gebruikt, waarbij de oplopende notenvolgorde wordt gebruikt en door de inversies wordt gefietst.

Venster Opties

Met deze opties kunnen de duur en snelheid willekeurig worden ingesteld, en desgewenst de cycluslengte en zwaai worden ingesteld.

Arpeggiator-opties

Hier is een voorbeeld van dat Dm7-akkoord dat in afwisselende modus wordt gearpeggeerd met willekeurige snelheid en nootlengtes.

Schaalkwantisering en toetsenbordsplitsingen

Het is mogelijk om toetsenbordsplitsingen en schaalkwantisering rechtstreeks in de arpeggiator te hebben, in plaats van te vertrouwen op extra plug-ins of processen, waardoor het gemakkelijker wordt om complete ideeën als voorinstellingen op te slaan.

Schaal Quantize

Stille opname

Stille opname

Klik op het onthullingsdriehoekje linksonder om de . weer te geven selectievakje voor stille opname. Als u deze functie selecteert, kunt u de noten die u wilt arpeggiëren stap voor stap in niet-realtime invoeren. De arpeggiator speelt de geselecteerde noten wanneer u op de startknop drukt.

Rastermodus

Dit is een superkrachtige modus die op dezelfde manier werkt als een step-sequencer. U kunt de nootduur (gate), de snelheid beïnvloeden, banden of rusten toevoegen, variëren tussen enkele noten en volledige akkoorden bij elke stap, het aantal stappen in het patroon wijzigen, enz. Het wordt geleverd met een heleboel complexe vooraf ingestelde patronen die kunnen worden gemakkelijk aan te passen aan de context.

Rastermodus

Hier is een opname van wat mogelijk is met een eenvoudig Dm7-akkoord als invoer voor de rastermodus die door verschillende patronen fietst. De piano is verdubbeld met een ensemble string pizzicato patch een octaaf hoger.

MIDI-bewerking van de arpeggiator-uitgang

Veel virtuele instrumenten en synths hebben ingebouwde arpeggiators, wat geweldig is. Maar ik ben vaak gefrustreerd geweest dat velen niet de mogelijkheid hebben om de arpeggiator-uitvoer die als MIDI wordt gegenereerd, te exporteren. Dit is een cruciale functie omdat het hebben van MIDI-gegevens de deur opent naar alle mogelijkheden van bewerking in pianorolstijl in een DAW, inclusief nootduur en snelheidsregeling, transpositie en verdubbeling, microbewerking van specifieke gebeurtenissen, enz. In Logic Pro is het is niet meteen duidelijk hoe MIDI-gegevens worden geëxporteerd, maar er zijn twee pictogrammen op het bovenste gedeelte van het apparaat. Het bovenste pictogram exporteert het huidige akkoord dat als invoer wordt gebruikt, terwijl het onderste en meer bruikbare pictogram de volledige arpeggioregel als MIDI exporteert door het pictogram eenvoudig naar het sessievenster te slepen en neer te zetten. Zodra het daar is, zet u de arpeggiator uit (tenzij u wilt experimenteren — zie hieronder) en de regio wordt afgespeeld als MIDI.

MIDI-export

Experimentele en creatieve benaderingen

Hier zijn enkele dingen die u kunt proberen met arpeggiators die vaak serendipiteuze resultaten kunnen opleveren:

  1. Gestapelde arpeggiators – gebruik twee of meer arpeggiators in serie met verschillende instellingen
  2. Gebruik arpeggiolijnen met meerdere octaven op instrumenten met een beperkt bereik, zoals orkestrale samplebibliotheken om ritmische variatie te krijgen wanneer noten buiten het bereik worden overgeslagen.
  3. Gebruik een arpeggiator om drumsamples aan te sturen of een drumrekinstrument zoals Accu of Ontwerper van drummachines.
  4. Gebruik een arpeggiator na een akkoord-genererende plug-in zoals Chord Trigger in Logic of pluggen van derden zoals scaler.
  5. Kopieer een arpeggioregel naar meerdere instrumenten en trek willekeurig gebeurtenissen af in elk instrument om een ​​soort te krijgen hocket-achtige uitwerking.
  6. Gebruik een arpeggiator in combinatie met transposers, scale quantizers en andere MIDI-effecten om on-the-fly extra variaties te genereren.
  7. Wijs een MIDI-controller toe aan het aantal stappen in de rastermodus en voer variaties on-the-fly uit
  8. Experimenteer met MIDI-mapping andere dingen zoals delingslengte, inversie, octaaf, enz.

Laatste gedachten

Hopelijk heeft dit artikel je geïnspireerd om dieper in te gaan op de mogelijkheden van elke arpeggiator waar je toegang toe hebt. Ik moedig je aan om enkele van de hierboven genoemde benaderingen te proberen en speels te zijn. Het misbruiken of misbruiken van een of meer arpeggiators is een onschuldige handeling die kan resulteren in een hoop nutteloos onmuzikaal afval of de magische inhoud voor je volgende meesterwerk. Maar hoe dan ook, u zult zeker genieten van het proces.


Bekijk mijn andere artikelen, recensies, interviews, en mijn video-tutorialreeks, Synthese 101 exclusief beschikbaar op The Pro Audio Files.

Volg me op
Twitter: @PMantione
Instagram: philipmantione
Youtube kanaal

Philip Mantione

Philip Mantione is een componist, synthesizer, gitarist, pedagoog en geluidskunstenaar die actief is in de experimentele muziekscene van LA. Zijn muziek is wereldwijd te zien geweest op festivals, musea en galerieën. Zijn huidige project is TriAngular Bent, een elektro-akoestisch trio met Don Preston (stichtend lid van Frank Zappa’s Mothers of Invention) en circuitbendingvirtuoos Jeff Boynton. Details bij philipmantione.com

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Traxiocertified
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart