
Artikel Inhoud
Hier zijn enkele tips en trucs voor het bereiken van een snelle, betrouwbare workflow bij het produceren van muziek in FL Studio …
1. Ken de sneltoetsen voor het navigatietoetsenbord
Er zijn een paar speciale dingen die je moet doen als je geen dons hebt! Zij zijn:
F5 – Afspeellijst
F6 – Stepsequencer
F8 – Browser
F9 – De mixer
Deze hebben grote knoppen bovenaan om naar deze menu’s te gaan. U zult echter constant tussen deze schakelen. Het gebruik van de sneltoetsen vereenvoudigt het proces van het openen van deze menu’s en houdt je gefocust op het schrijven van muziek. Vooral het zenderrek is er een die je constant heen en weer zult brengen. U kunt in een open ruimte in het werkgebied klikken om dit ook naar voren te brengen. Om deze reden probeer ik ten minste één kleine ruimte op de achtergrond over te laten, omdat het soms sneller kan zijn. Als algemene regel geldt dat als u meer dan 5 keer in een enkele sessie naar een menu grijpt, overweeg om de sneltoets te leren.
De menu’s in FL hebben onderstreepte letters.
Als je op de onderstreepte letter drukt terwijl het menu open is, zal het dat doen. Als u bijvoorbeeld een automatiseringsclip maakt, iets wat we honderden keren doen, in plaats van met de rechtermuisknop te klikken en vervolgens naar de “automatiseringsclip maken” te gaan, kunt u in plaats daarvan op “a” drukken. Het is zo snel dat mij vaak wordt gevraagd hoe ik dat zo snel heb gedaan, aangezien het menu maar een fractie van een seconde zichtbaar is. Als een snelle tip, als je een automatiseringsclip gaat maken, overweeg dan om een deel van de tijdlijn te selecteren, omdat FL automatisch de automatisering de lengte van je selectie maakt!
Een ander geval waarin het nuttig en heel gebruikelijk is, is het uniek maken van een patroon. In plaats van het menu te openen en naar die optie te zoeken, kun je eenvoudig op “m” drukken.
FL maakt gebruik van zwevende vensters en hierdoor kun je gemakkelijk verdwalen. FL zal ook automatisch sommige vensters sluiten wanneer u een ander opent. Als je te veel vensters open hebt, kun je op F12 drukken om alles te sluiten. Vaak wilt u misschien dat sommige vensters zweven, of dat u door vensters wilt fietsen of dat u meer dan 1 venster open wilt hebben zonder een ander te sluiten. Gebruik tab om door vensters te bladeren. Dit is geweldig voor plug-ins zoals Kontakt die ik probeer open te houden omdat het lang duurt om te sluiten en te openen. Een paar keer op het lipje drukken en bam! Het is aan de voorkant. “Shift+tab” zal in de andere richting draaien. Om vensters te openen zonder andere automatisch te sluiten, houdt u alt ingedrukt terwijl u op het kanaal of de plug-in klikt. Om van een venster een zwevend venster te maken (dat wil zeggen een venster dat altijd bovenaan het programma staat), kunt u naar de hoeklijst gaan en naar ‘losstaand’ gaan, of wanneer de lijst open is, drukt u op ‘d’. Dit is een super handige truc. Een losstaand venster kan ook buiten de grenzen van het FL-venster worden verplaatst, zodat u het naar een andere monitor kunt brengen zonder dat u FL zelf hoeft uit te breiden. Het blijft ook altijd bovenop niet-vrijstaande ramen, wat geweldig is als u ervoor wilt zorgen dat het nooit wordt afgedekt.
Patcher is als een eindeloze kanaalstrook. Je kunt dingen eenvoudig parallel of in serie routeren, multi-synth mega-patches maken met FX inbegrepen, kanaalstrips opslaan met complexe routing die je regelmatig gebruikt en meer, alles in één preset!
Hier is een synth-patch die ik een tijdje geleden heb gemaakt en waar ik vaak naar terugkeer. Je kunt zelfs knoppen van het oppervlak laten verschijnen om de belangrijke dingen te regelen, wat superhandig is in complexe patches. Patcher kan elke VST laden, niet alleen native FL-plug-ins.
De afbeelding hierboven toont de voorkant van de patch.
Patcher zorgt ervoor dat u extreem snel aan veel projecten kunt werken. Bovendien hoeft u zich geen zorgen meer te maken over het beperkte aantal inserts op een enkele kanaalstrip, wat het frezen ingewikkelder kan maken dan nodig is. Maak regelmatig gebruik van patcher en vraag uzelf, voordat u een plug-in laadt, af of patcher het proces kan vereenvoudigen.
FL heeft de snelste plug-inbrowser van alle DAW’s die ik ooit heb gebruikt. Als je FL begint te gebruiken en nieuw bent, heb je niet veel plug-ins, dus de lijstweergave werkt waarschijnlijk voor jou. Zodra je meer plug-ins krijgt, kom je op een punt waar de lijst niet langer redelijk is. Gebruik voor deze situatie de plug-inkiezer. Klik met de rechtermuisknop op de + aan de onderkant van het kanaalrek of op een inzetstuk en de plug-inkiezer zal verschijnen.
U krijgt een afbeelding van alle effecten (of generatoren, afhankelijk van welke u heeft gekozen) in uw plug-indatabase, zoals hieronder te zien is.
Volgende, gebruik je muis niet. Als je je muis gebruikt, mis je de grootsheid van de plug-inkiezer. Begin gewoon met het typen van de naam. Het selecteert automatisch dingen met die naam, en je kunt de pijltjestoetsen gebruiken om er snel naartoe te gaan als dat sneller is, en dan op enter drukken om het te laden. Geen muis nodig. Als ik bijvoorbeeld een EQ wil laden, heeft FL een geweldige, de parametrische EQ 2. Ik klik met de rechtermuisknop op een insert om de plug-inkiezer te openen en typ “para” en druk op enter en het laadt! Het is waanzinnig snel. Gebruik in patcher “alt+F8” om de plug-in picker te openen. Dit brengt me bij mijn volgende punt.
Om de plug-indatabase te openen, klikt u met de rechtermuisknop op de bestandsbrowser op het plug-in-tabblad en selecteert u openen.
Uw plug-indatabase is wat de plug-inkiezer gebruikt om u uw plug-ins te laten zien en ze een naam te geven. Veel plug-ins van hetzelfde bedrijf hebben vaak hetzelfde begingedeelte van een naam, waardoor ze een beetje lastig zijn om te typen; je kunt ze gewoon unieke namen in de database geven en bam, probleem opgelost. U kunt ook plug-ins die u minder vaak gebruikt uit de database verwijderen, zodat u sneller kunt browsen en meer gefocust kunt zijn. De plug-in is er nog steeds, maar staat nu in de lijst “meer plug-ins” bovenaan de normale lijst.
Dit helpt om rommel uit de weg te houden. Als je merkt dat je een plug-in vaker gebruikt, kun je gewoon naar die plug-in gaan in de vervolgkeuzelijst in de rechterbovenhoek van de wrapper en deze weer toevoegen aan de database!
Dit is een korte, maar ik zie het de hele tijd verkeerd begrepen. FL heeft een dubbele optie die het erg snel maakt. Ten eerste, als u een selectie maakt en op “ctrl+b” drukt, zal FL die selectie dupliceren aan het einde van die selectie van gebeurtenissen. Hiermee kun je supersnel gebeurtenissen dupliceren. Vaak is er een kleine rust aan het einde van een zin of balk, zodat het evenement zelf niet helemaal naar het einde van de balk gaat. Dit betekent dat als je het evenement op deze manier dupliceert, er een kleine offset zal zijn waardoor je track een beetje afwijkt. Als er een opening is aan het einde van uw selectie, moet u een horizontale tijdselectie maken en vervolgens op “ctrl + b” drukken om de gebeurtenissen op één lijn te krijgen. Omdat je een hoeveelheid tijd hebt geselecteerd in plaats van een evenement, wordt die tijd gedupliceerd, dus je baan blijft in de rij staan.
Ghost-noten zijn noten die in de pianorol-editor verschijnen wanneer andere MIDI-kanalen noten spelen in hetzelfde patroon.
Om spooknoten aan te zetten, ga naar de pianorol en ga vanuit de vervolgkeuzelijst in de hoek naar weergave en vervolgens naar spookkanalen.
Harmonie zien is veel gemakkelijker met spooknoten, en veel DAW’s hebben deze functie maar in FL kun je ermee navigeren. Dubbelklik met de rechtermuisknop op een spooknotitie om naar dat kanaal te gaan. Het is gemakkelijk, snel en het maakt het wijzigen van onderdelen een fluitje van een cent zonder een hoop window-hopping.
Dit is niet zo’n groot geheim meer, maar als je in het pianorol- of afspeellijstgebied werkt, is er de reguliere reeks hulpmiddelen: de bewerkingscursor, het potloodgereedschap, enz.
Naar boven gaan om op de tool te klikken die u wilt, kost tijd en kan uw focus verbreken. Er zijn 2 betere manieren. Ten eerste kunt u met de middelste muisknop klikken en vasthouden en vervolgens met de linkermuisknop klikken in de bewerkingsgebieden. Er verschijnt een menu met dezelfde opties! Voorbij zijn de dagen dat je naar het bovenste gedeelte ging om je gereedschap te kiezen!
Een tweede optie is om met de rechtermuisknop te klikken en met het muiswiel te scrollen dat door de tools zal scrollen. Ik gebruik de eerste methode, maar ik heb collega’s die deze methode prettiger vinden.
creditSource link